Arxiu mensual: setembre de 2018

CLASSES D´ANGLÈS A L´ATENEU LLIBERTARI DE GRÀCIA

Saber anglès ha esdevingut un requisit gairebé imprescindible en molts àmbits de la vida actual. Si més no, és un gran avantatge. D’altra banda, estudiar idiomes és una activitat mental que proporciona una gran satisfacció, ajuda a no rovellar-se intel·lectualment i possibilita conèixer directament una altra literatura i una altra cultura.

Per això a l’Ateneu Llibertari hem organitzat un curs adreçat, en primer lloc, a tothom qui ha volgut estudiar anglès però no n’ha tingut l’oportunitat o els mitjans. I, en segon lloc, va destinat a qui en sap, poc o molt, i vol repassar-lo o perfeccionar-lo.

El primer dia es tractarà de saber els diferents graus de coneixement i les expectatives de les alumnes i de posar-nos d’acord per on comencem.

SALUT I BON VIATGE

Share

TALLERS D´INFORMÀTICA A L´ATENEU LLIBERTARI DE GRACIA

Recuperem l’activitat de l’ateneu llibertari de Gracia, a l’octubre, i proposem 3 tallers per
començar:

Dilluns 1 a les 19h: Muntem la web de l’ateneu i plantegem que necessitem

Dissabte 13 a partir de les 11: Per canviar una mica, vermut linuxero,
instal·lem linux, resolem dubtes mentre fem el vermut!

Dilluns 15 a les 19h: Clusterpi, Informàtica en miniatura i
possibilitats que ofereix

Us esperem!

SALUT I BON VIATGE

Share

MUERE MUJER TAXISTA QUE PARTICIPÓ EN PROTESTAS EN MEDELLÍN

Eliana Zuluaga formó parte del grupo de conductores que se encadenó en el Parque de Las Luces.

El gremio de taxistas de Medellín está de luto debido a la muerte de Eliana Zuluaga, una mujer conductora que pertenecía a varias organizaciones como Fuerza amarilla y Damas Amarillas.

En compañía de otros ocho compañeros, ella decidió encadenarse en el Parque de Las Luces el pasado 22 de agosto para pedir acercamientos con el gobierno municipal en pro de implementar medidas que mejoren la situación del gremio. Este lunes 17 de septiembre, a las 11 de la mañana, murió después de sufrir complicaciones de salud que empezaron mientras estaba encadenada.  

Fue “una serie de sucesos que se pudieron evitar”, explicó Jhon Fredy Betancur, líder de Cultura Amarilla.

La historia que desencadenó la muerte de Zuluaga, según Betancur, se remontaría al pasado 22 de agosto, día en el que 14 agremiaciones taxistas salieron a protestar por los supuestos incumplimientos de la alcaldía a los acuerdos sobre transporte ilegal y seguridad de los transportadores.

“Nosotros salimos a marchar y no nos dejaron llegar con los taxis hasta La Alpujarra, así que al final de la jornada llegamos hasta el Parque de Las Luces unas 50 personas, nueve de ellas decidieron encadenarse para pedir al alcalde que nos escuchara”, comentó Betancur.

Zuluaga estuvo encadenada en el lugar durante cuatro días. Empezó a convulsionar y fue trasladada a un centro asistencial por sus compañeros luego de que paramédicos decidieran no prestarle atención, supuestamente, porque estaba fingiendo, de acuerdo con el relato de otros taxistas.

Al ser hospitalizada, Zuluaga tuvo que ser inducida a un coma debido a las condiciones en las que se encontraba, posteriormente adquirió una bacteria que finalmente ocasionó su muerte.

“Ya cobra un muerto esta lucha ¿Será que el gobierno no se toma esto en serio?”, se pregunta con dolor el líder taxista, al referirse a la mujer que era una conductora muy activa en el gremio, tenía tres hijos y se ganaba el sustento de su familia gracias al transporte.

SALUT Y BUEN VIAJE

Share

LOS TAXISTAS PORTUGUESES CUMPLEN SU TERCER DÍA DE PROTESTAS CONTRA LAS VTC

Los taxistas portugueses cumplen hoy su tercer día de protestas en las ciudades de Lisboa, Oporto y Faro, donde se mantienen concentrados contra la ley que regula las plataformas de vehículos de alquiler con conductor (VTC).

Según los convocantes, la Federación Portuguesa del Taxi (FPT) y la Asociación Nacional de Transportistas Viarios en Automóviles Ligeros (ANTRAL), el número de participantes en las protestas de este viernes se elevó hasta cerca de 2.000 vehículos.

La principal concentración está en la Avenida da Liberdade y la plaza que se encuentra al final de esta gran arteria de Lisboa, Restauradores, donde los taxistas se mantienen parados desde hace tres días.

Las protestas avanzaron después de que las asociaciones del sector del taxi solicitasen a los diferentes grupos parlamentarios que iniciasen el proceso para suspender la ley que regula las VTC hasta que el Tribunal Constitucional se pronunciase, reivindicación a la que no accedieron.

Las quejas se centran, sobre todo, en que la futura normativa no limitará el número de VTC que pueden trabajar en una zona, al contrario de lo que ocurre con los taxis.

El Partido Comunista Portugués (PCP), que en su momento votó en contra de la norma, entregó hoy en el Parlamento un proyecto de ley para que la regulación sea revocada, acción que fue aplaudida por los representantes del taxi.

Las organizaciones convocantes ya anunciaron que las protestas se prolongarán hasta el lunes, cuando serán recibidos por el presidente de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, y animaron a sus compañeros de gremio de otras zonas de Portugal a sumarse a sus reivindicaciones durante este fin de semana.

La ley sobre VTC, que entrará en vigor el 1 de noviembre, fue aprobada el pasado 12 de julio por el gubernamental Partido Socialista (PS), con el apoyo de la bancada conservadora del Partido Social Demócrata (PSD) y de los ambientalistas del PAN (Personas, Animales y Naturaleza).

Votaron en contra el Bloque de Izquierda y los comunistas, socios del Gobierno socialista, mientras que se abstuvo el partido más a la derecha del Parlamento luso, el CDS-PP.

SALUT Y BUEN VIAJE

Share

LA SOLIDARITAT ÉS INQÜESTIONABLE! JORGE Y PABLO ABSOLUCIÓ

Aquest divendres 21 de setembre, a les 18,30 h, al Passeig Lluís Companys, 14 (Metro Arc de Triomf L1 i RENFE) ens concentrarem per mostrar la nostra solidaritat contra un dels casos més flagrants de persecució sindical per part de l’estat i els seus executors, la policia.

Pablo condemnat a una pena final de 4 anys i 9 mesos de presó i Jorge a una pena d’1 any de presó, en el que ha estat un dels muntatges més ignominiosos per part de la justícia i de la policia espanyola.

No podem quedar-nos callades quan es persegueixen als qui lluiten perquè la classe obrera no caigui en les mans d’aquest sistema. No podem restar callades quan a dos companys de la CNT de Logronyo els condemnen injustament, sense proves, i desestimant tots els recursos de les defenses.

Demanem la clara ABSOLUCIÓ DE JORGE i PABLO!

#NoCaso14N
#JorgeyPabloAbsolución

http://cntbarcelona.org/

SALUT I BON VIATGE

Share

CLASSES DE CATALÀ GRATIS A L´ATENEU LLIBERTARI DE GRACIA

El dimarts 18 de setembre a les 19h. tornen les classes de català a l’Ateneu Llibertari de Gràcia. Donem suport a migrants i nouvinguts i a totes aquelles que vulguin millorar els seu coneixements de llengua catalana. Gratuït, autogestionari i divertit.

– Vols fer pintades per la llibertat dels presos però et fa por fer
alguna falta d’ortografia?
– ¿Has llegado hace poco al barrio y te quieres enterar de los cotilleos
de los vecinos?
– Vas anar al col·le a l’època del Paquito i tens ganes d’aprendre a
escriure bé la teva llengua?
– You don’t understand this crazy country but you dream with eat pa amb
tomàquet, pay high rents and enjoy riots like us?
– LLAGEIXES AXÓ Y AT SEMBLA BEN ASCRIT?

Vine a les CLASSES DE CATALÀ GRATIS de l’Ateneu! Comencem DIMARTS 18 de
SETEMBRE, Ateneu Llibertari de Gràcia   l’Alzina, 5.
https://ateneullibertarigracia.wordpress.com

SALUT I BON VIATGE

Share

DIVENDRES THEMROC AL CINEFÒRUM DE L´ATENEU LLIBERTARI DE GRACIA

Divendres, 21 de Setembre a les 20h: CINEFÒRUM. (Cinema post-maig del 68) “THEMROC” Dirigida per Claude Faraldo. Any 1973 amb Michel Piccoli. Ateneu Llibertari de Gràcia, carrer  l’Alzina, 5. https://ateneullibertarigracia.wordpress.com/

 Un obrer s’aixeca un matí per anar al seu treball habitual. Aparentment tot transcorre és una repetitiva monotonia quotidiana. Un sentiment d’absurd es va apoderant del protagonista, que acaba prenent la dràstica decisió d’abandonar el seu treball, animat per un rampell que el condueix a transformar-se en una mena de cavernícola. Arriba fins i tot a perdre el llenguatge, recorrent a gestos i crits per expressar-se. Destrueix seu apartament per transformar-lo en una cova i, si regressió, trenca el tabú de l’incest en tenir relacions sexuals amb la seva germana. A poc a poc contagia als seus veïns i la intervenció policial se salda amb un metafòric sacrifici ritual: el protagonista caça un policia i el nansa en una barbacoa per menjar-se’l.

Per descomptat es tracta d’una pel·lícula molt polèmica, que va aixecar en el seu moment ampolles abans de ser condemnada al silenci.
Quan es parla de cinema polític-social pràcticament mai escoltareu la menció a una obra que va passar bastant desapercebuda quan es va estrenar el 1973: Themroc.  La seva estrena a Espanya el 1979, la pel·lícula de Faraldo va estar molt poc temps en cartellera.
Sens dubte Themroc va ser una pel·lícula maleïda, políticament incòmoda per a la majoria; subversiva en el més extrem sentit de la paraula; anarquista com a negació de tot ordre i sistema normatiu impostos … L’oposició Natura / Cultura es resol en Themroc a favor de la primera, a través de la negació de l’ordre cultural contemplat com alienació, i de la regressió a un estat de naturalesa primitiva contemplat com a alliberament de la repressió i opressió. Themroc és una pel·lícula àcida que a través del surrealisme qüestiona l’ordre polític, social, econòmic i cultural. I ho qüestiona no des de la proposta d’un nou ordre, sinó de l’anti-ordre, el no-ordre.

Trobarem a Themroc una dura crítica a l’alienació en el treball que provoca el sistema capitalista. Els treballadors amb prou feines són carn humana, una mercaderia més. Però a més el propi sistema s’encarrega de fragmentar qualsevol sentiment d’unitat de classe, en establir jerarquies laborals i relacions que són viscudes des d’un fals antagonisme pels treballadors. En la pel·lícula això es reflecteix en l’oposició entre els treballadors de “coll blau”, els que realitzen un treball manual, i els de “coll blanc”, que normalment realitzen el seu treball en un entorn d’oficina.

Un sistema de relacions laborals que acaba impregnant de la seva alienació la forma de vida dels treballadors: l’home-màquina ho és també fora de la feina, en la seva vida domèstica i social. Una de les metàfores a què es recorre és precisament el rusc humana que formen els grisos edificis en què viuen en treballadors en els seus barris, cadascú en una cel·la del rusc que és idèntica a les altres i en les quals els treballadors viuen com una mena de presoners. En la seva rebel·lió, Themroc transforma la seva casa en una cova, provocant un efecte de contagi.

Però la corrosiva crítica social de Themroc va molt més enllà, en plantejar la repressió sexual que projecta la societat burgesa i els seus convencionalismes. És llavors quan apareix una segona metàfora important en l’pel·lícula: la ruptura del tabú de l’incest entre el protagonista i la seva germana. Sempre he vist aquesta part des d’una interpretació metafòrica, ja que a través d’aquesta fallida en realitat el que se’ns està plantejant (de manera hiperbòlica) és la repressió del desig en nom de la moral imposada. A l’diluir el format cultural que modela l’instint, el desig comença a materialitzar-se lliurement.

Themroc creua el llindar del que és políticament admissible en transformar el seu pis en una cova. És llavors quan s’activa el mecanisme polític repressiu, representat pels antiavalots que van per reprimir i protegir-lo de si mateix. D’altra banda, la intervenció policial està justificada per aquesta conducta anti-social del protagonista però, sobretot, perquè anima els seus veïns a fer el mateix i les seves accions comencen a contagiar-, convertint-se així en un focus subversiu que amenaça l’ordre establert.

És llavors quan la pel·lícula ens ofereix l’última de les seves magnífiques metàfores: Themroc, transformat ja en cavernícola, surt de la seva cova, “caça” un policia i el puja a la cova per cuinar-com sopar, fent una barbacoa com si el policia fos un porc per rostir. La fallida del tabú de l’canibalisme suggereix una metàfora surrealista que hem d’interpretar com a resposta a l’aparell repressiu del Poder, i també des del rerefons crític que suposa equiparar a un policia amb un porc.

En suma, Themroc és una pel·lícula carregada de simbolisme, de metàfores hiperbòliques convertides en crítica política i social. Res més expressiu que els crits salvatges i contagiosos amb què acaba la pel·lícula i que es propaguen pel barri.

Malgrat tot, i malgrat que potser mai va ser la intenció de Faraldo, la pel·lícula no deixa de destil·lar un cert “elitisme” (potser no sigui la paraula adequada), ja que el focus és una classe obrera que no deixa de ser privilegiada en relació amb el lumpenproletariat, amb els aturats, amb els marginals socials. Per sota del treballador explotat i alienat, és on realment està el més dramàtic de l’infern humà. Un lumpen al qual tan sols se li esmenta en aquest tipus de crítiques. I és que ja ho deia un elitista Pablo Iglesias Turrión en la seva gloriosa ficada de pota, quan es referia a “un grup de lúmpens, de gentussa de classe molt més baixa que la nostra”.

Una classe treballadora privilegiada també si la comparem amb l’actual, enfrontada a condicions molt més dures i difícils, sotmesa a la depredació d’una classe capitalista que ja no té por dels treballadors després de la desaparició del bloc socialista. La comparació entre aquella classe treballadora dels 70 amb l’actual, possiblement sigui un aspecte que el visionat de la pel·lícula indueixi a establir: per descomptat avui en dia, només un treballador molt privilegiat podria permetre renunciar a la feina (si en té).

En resum, Themroc em sembla recomanable pel que té de crítica corrosiva. Però no està de més recordar que aquest discurs fílmic de Faraldo, no deixa de ser una expressió de cert tipus de nihilisme fàcil (i en el fons molt burgès), fill del maig del 68 (encara que Faraldo digui que no) i que finalment va conduir a reforçar els fonaments del sistema.

SALUT I BON VIATGE

Share

UNOS 300 TAXISTAS SE MANIFIESTAN POR LAS CALLES DE MÁLAGA PARA EXIGIR NORMAS MÁS DURAS PARA LAS VTC

Los convocantes se encaminan hacia la Delegación de Fomento de la Junta, a la que reclaman que asuma las competencias.

Encabezado por taxis de Málaga, Torremolinos y Mijas, unos 300 profesionales a pie, portando tres grandes pancartas están recorriendo desde las 10.30 la distancia que va desde la estación María Zambrano hasta la plaza San Juan de la Cruz. En este punto se encuentra la sede de la Delegación de Fomento de la Junta, a quien el sector malagueño ha puesto el foco para que asuma las competencias de regulación de las licencias de coches de alquiler con conductor (VTC).

Precisamente, Jesús Báez, portavoz del Grupo de movilización de la Costa del Sol, el comité de huelga creado tras las protestas de julio, explicó que el objetivo de esta manifestación es entregar a los responsables de transporte autonómicos un extenso documento con incumplimientos de conductores de VTC detectados durante la pasada edición de la Feria de Málaga. Con esto, pretenden concienciar a la Junta para que recoja el ofrecimiento del Ministerio de Fomento y asuma la responsabilidad del conflicto, con un endurecimiento de la normativa de estos servicios, que sirva para equipararla con la que regula al taxi.

Báez pidió disculpas y comprensión a los ciudadanos que se hayan podido ver afectados por los cortes puntuales de tráfico al paso de la manifestación.

El itinerario es: Explanada de la Estación, plaza de la Solidaridad, avenida de las Américas, Mauricio Moro, puente de las Américas, Hilera, Compositor Lehmberg Ruiz hasta la plaza San Juan de la Cruz./SUR

SALUT Y BUEN VIAJE

Share

TAXISTAS DE ERRENTERIA DEFIENDEN AL CHÓFER QUE NO TRASLADÓ A LA MUJER QUE PARIO EN LA CALLE

Insisten en que no tomó la decisión para no manchar su tapicería, sino por «el riesgo de salud» que suponía tanto para la madre como para la hija

El gremio de los taxistas en Gipuzkoa se ha visto envuelto en los últimos días en una polémica por el caso de un compañero que se negó a trasladar a una mujer a punto de parir en Errenteria, quien finalmente tuvo que dar a luz en la calle. La parturienta y su amiga aseguraron que el taxista evitó el traslado por miedo a ensuciar su tapicería, algo que ha enfadado y mucho al servicio de taxistas de la localidad, que niega que eso fuera así y ha lanzado un comunicado defendiendo la versión del conductor afectado.

En dicho texto, remitido por la Asociación Radio Taxi Viteri, señalan que el taxista que acudió al servicio «no se negó a la prestación del mismo por las razones» que se han expuesto, «sino porque lo que se encontró fue con un parto inminente». Asimismo insisten en que «los técnicos de la ambulancia que llegó en los primeros cinco minutos tampoco tomaron la decisión de mover a la madre, y posteriormente la doctora que atendió la emergencia explicó -en declaraciones recogidas por este periódico- que en esas circunstancias a la persona no se le debe mover».

Por ello, defienden que «de todo lo expuesto se decude que el taxista acertó con la decisión de no trasladar a esa persona por el riesgo de salud que suponía para esa mujer y su hija», y vuelven a reiterar que «no es cierto que se negara a hacerlo por el motivo que se ha dicho».

Por último, dedican unas palabras a «lamentar este hecho en el que se han visto afectados el colectivo de taxistas de Errenteria en general, el taxista al que le ocurrió en particular, y la familia que vivió esta delicada situación, finalmente con un feliz desenlace, de lo cual nos alegramos».

La historia de Mirjana

La protagonista de toda esta historia es la pequeña Mirjana, quien en un futuro podrá contar que nació un 23 de agosto de 2018 en plena calle Bidasoa, en Errenteria. Su madre, María Sabina, una joven de 27 años de Guinea Ecuatorial, contaba días después del accidentado parto que ella «lloraba, casi se me muere. Pensaba que iba a perderla». La mujer estaba a punto de salir de cuentas, pero se encontraba bien, no tenía contracciones ni síntoma alguno, pero rompió aguas derrepente en el sofá de su casa. Tras llamar a un taxi y salir a la calle, el taxista se negó a llevarla al hospital por el estado en el que estaba.

A los cinco minutos llegó la primera ambulancia, pero quienes la atienden dicen que no pueden hacer nada, que son «socorristas», no médicos ni comadronas. Tirada en la acera, María Sabina esperó la llegada de una segunda ambulancia, esta vez sí medicalizada, con una médico que por fin atendió el parto. Tras unos momentos de mucha tensión, la pequeña Mirjana llegó al mundo totalmente sana, dando el final feliz a su gran historia./El Diario Vasco

SALUT Y BUEN VIAJE

Share