TAXI KEY

 La nit del dissabte 2 d’octubre de 1948, va néixer a Ràdio Barcelona un dels personatges més estimats de la ficció radiofònica barcelonina: Taxi Key. El pare de la criatura va ser l’extraordinari guionista Luis Gosse de Blain que dos anys més tard, assumiria el paper de Mr Belvedere des de les pàgines de Fotogramas. A través del programa És vostè bon detectiu?, De Blain, proposava cada setmana als seus radiooients, la resolució d’un problema policíac, magistralment desenvolupat pel seu personatge Kirk Prentis, un llicenciat en Dret ficat a taxista amb llicència oficial d’investigador privat, que després seria conegut com Taxi Key, en companyia de la seva nòvia, la periodista Geraldine Brooks. Ricardo Palmerola feia el paper de Taxi Key i Amelia Nogués el de Geraldine.

 Quan Amelia Nogués marxa a Itàlia el gener de 1949, De Blain crea el personatge d’una nova periodista, Nora, secretària i esposa de Taxi Key, interpretada per Maribel Casals i, a partir de setembre de 1949, per Encarna Sánchez. Però la substitució més significativa va ser la de Ricard Palmerola per Isidre Sola després de la marxa del primer a l’agost de 1949 a l’Havana. De Blain va estar a punt de matar al personatge ja que assegurava: difícilment concebo a Taxi Key a través d’un intèrpret que no sigui Palmerola. Afotunadamente, el treball d’Isidre Sola i Encarna Sánchez va ser un èxit i la presència de Taxi Key en el nostre imaginari radiofònic, es prolongar durant 22 anys.

 Un llicenciat en Dret sense feina es fica a taxista per poder pagar un cau al centre d’una ciutat despietada . El seu nom és Taxi Key i el que guarda a la guantera del taxi és una llicència de detectiu privat que es va treure fa temps. Els seus casos no disten molt dels que, alguna cosa després, passaria a encarregar Pepe Carvalho, sota la batuta de Manuel Vázquez Montalbán.

 Però per això haurien de passar uns quants anys, perquè quan Taxi Key va surtir als carrers per primera vegada a Carvalho ni tan sols li deixaven anar sol al cinema. Les seves aventures van començar a emetre l’octubre de 1948 (aquest octubre, doncs, es compleixen 60 anys). Les signava el guionista belga Luis Gosse de Blain, que havia nascut el 1916.

 Amb Antonio Losada, tots dos a Ràdio Barcelona, Luis Gosse de Blain va saber crear un llenguatge dramàtic nou a la ràdio, molt millor adaptat als recursos expressius del mitjà que el radioteatro que els barcelonins escoltaven abans de la guerra. Encara que van prendre prestat del cinema una bona part de la seva inspiració narrativa, únicament amb la màgia del so d’unes veus, la música i els sorolls van crear unes imatges que encara avui perduren en la memòria.

 La quarta edició de la trobada de novel.la negra de Barcelona celebrada l’any 2008 recuperar el detectiu Taxi Key, que durant 22 anys va mantenir a les famílies arremolinades al voltant del transistor.

 El pare de TAXI KEY, el guionista belga Luis Gosse de Blain va néixer el 1916 i va morir el novembre de 2001. Va crear sèries policíaques i personatges que van adquirir popularitat com “Vostè és detectiu” i “Taxi Key”, un èxit molt longeu que es va mantenir a la graella de Ràdio Barcelona fins a 1962.

  Va ser guionista d’unes 15 pel · lícules. Entre elles Aventures de Taxi Key, Palmer ha mort, Tots eren culpables. Va escriure diversos relats per li revista policíaca Gimlet. Amb tot això, però, la seva màxima notorietat la va aconseguir sota un pseudònim, Mr Belvedere, personatge enigmàtic de la revista Fotogramas.

Vinyetes de Taxi Key a la revista “EL COYOTE”, 1948. El dibuixant era Vicente Roso.  Publicació molt apreciada i llegida en aquella llarga etapa de postguerra.

SI VOLS TORNAR A ESCOLTAR TAXI KEY:
http://www.cadenaser.com/actualidad/audios/taxi-key/csrcsrpor/20080204csrcsr_12/Aes/

 RERE LES PASSES DE TAXI KEY:
http://vimeo.com/18395365


SALUT I BON VIATGE.

Share