ELS TAXISTES GRECS COMENCEN LA SEVA TERCERA SETMANA DE VAGUES, PER DESESPERACIO DELS TURISTES

ATENES – Piquets han bloquejat l’entrada a l’aeroport de Iraclio, a Creta, i l’entrada del Ministeri de Transports
El govern grec s’ha vist obligat a aplicar la nova llei per la qual es liberalitzaran més de 400 professions-des advocats i notaris fins enterradors, passant per taxistes-. Però el gremi dels temibles taxistes grecs, uns 35.000 a tot el país, ha fet fora un pols a l’executiu de Papandreu i ha començat aquest dilluns la seva tercera setmana de vaga, en plena temporada turista.
Un piquet de taxistes dels més de 10.000 que circulen per Atenes està bloquejant l’entrada del Ministeri de Transports. Aquest matí, durant algunes hores, els taxistes van impedir l’entrada a l’aeroport de Iraclio, a Creta, i al pont sobre el golf de Corint, proper a la ciutat de Patras. Amb una temperatura per sobre dels 40 graus a gairebé tot el país, les imatges de turistes arrossegant les maletes s’ha convertit en una cosa normal.
Els taxistes han acceptat que es liberalitzi poc a poc la professió, cosa que s’havia acordat amb l’anterior ministre de Transports, però demanen que es limiti el nombre de noves llicències segons la població de cada ciutat i altres paràmetres. Si es tracta d’una destinació turística seria un d’ells.
Alguns exigeixen més una compensació per als qui van comprar recentment els seus llicències amb un preu molt alt, cosa a la que el govern s’oposa. Les llicències van arribar a costar fins a 130.000 euros i s’adquirien d’altres conductors de forma privada i sense pagar impostos sobre aquestes transaccions. A partir d’ara qui tingui el permís de conduir professional podrà comprar una llicència per uns 3.000 euros.
El sindicat dels propietaris de taxistes, SATA, insisteix en la necessitat d’un alliberament gradual, amb revisió del nombre de llicències cada tres anys. Vol protegir també als professionals que han pagat molt cara la llicència i que veuran ara com qualsevol pot entrar en aquesta professió per molt menys diners.
A causa de la crisi, els grecs cada vegada utilitzen menys els taxis i és en temporada turística quan els taxistes treballen més. Tot i això, ja fa quinze dies sense circular, la qual cosa no només ha creat una pèssima impressió per al sector turístic, sinó una important pèrdua de diners.
El ministre de Transports, Yanis Ragusis, vol continuar el diàleg amb aquest col.lectiu, però ha avisat que la policia confiscarà les matrícules dels taxis que bloquegin el transport. El ministre de Cultura, Pavlos Yerulanos, fa dies insistint que «no és el moment per a aquestes accions» ja que per a ell es tracta del pitjor que pot passar al sector turístic.
Per la seva banda, el president de l’Associació d’Empreses Turístiques, Andreas Andreadis, s’ha entrevistat amb el ministre i ha afirmat que en aquest moment crític ha moltes companyies de creuers que estan pensant abandonar les costes gregues si la situació no millora. Andreadis ha declarat que el turisme ha crescut ni més ni menys que un 14% aquest any comparat amb el desastrós 2010, fet que suposa un increment de l’1% del PIB. /

SALUT Y BON VIATGE.

Share