ELS TAXISTES EXERCEIXEN DE “ESPIES” PER DETECTAR AL INTRUSISME I ALTRES DELICTES

 A Cambrils, a més de localitzar taxis il · legals, col · laboren per actuar contra temptatives d’estafa i diferents infraccions.

CAMBRILS. DIARI DE TARRAGONA. MÒNICA JUST-El sector del taxi es prepara per a una nova temporada turística. Però les perspectives no són molt bones. Ha baixat el seu volum de treball i en els últims anys l’intrusisme ha augmentat fins a nivells especialment preocupants.
Per combatre la presència de vehicles que transporten passatgers al marge de la legalitat, els professionals del sector han estret llaços amb els cossos policials. Exerceixen de ‘espies’ i, quan detecten alguna pràctica irregular, criden als agents perquè duguin a terme les accions pertinents. «No dic que sigui un problema nou, però abans potser hi havia feina per a tots i no es notava tant. En canvi, ara ens perjudica moltíssim », explica el president de l’associació Radio Taxi Cambrils, José Manuel Ramírez. Per això, reconeix que, en temporada alta, fan guàrdies a la porta dels principals hotels i vigilen si es troben amb alguna actitud sospitosa. «És bastant efectiu», confessa el representant del sector al municipi.
La Policia Local de Cambrils reconeix que la col · laboració va per bon camí. De fet, confirmen que «la relació és estreta i eficaç», i més asseguren que han pogut actuar ja en diferents infraccions.

Detectar petits delictes

La col · laboració entre taxistes i agents va molt més enllà. A Cambrils disposen del Consell Consultiu de Seguretat, on periòdicament es reuneixen diferents sectors de la població per parlar d’aquelles qüestions que més preocupen a la ciutadania en matèria de seguretat. Un dels més actius és precisament el gremi de taxistes, que col · laboren per alertar de qüestions relacionades amb la protecció ciutadana i petits delictes com temptatives d’estafa. «Vam passar moltes hores al carrer, i de seguida ens adonem de les coses rares que ocorren. Quan alguna cosa té mala pinta, el olorem de lluny », afirma José Manuel Ramírez.
A Salou van renovar l’ordenança en juny de l’any passat, i la Policia Local també compta amb eines i fixa una línia directa permanent amb els professionals del sector. A més, per primera vegada, es regula no només la neteja de vehicles i la indumentària dels conductors, sinó també les sancions per a persones que exerceix sense llicència.
Les sancions es divideixen en tres grups. Les lleus-no portar les tarifes visibles, tenir el carnet caducat … – es multen amb 250 euros, les greus, com per exemple aplicar tarifes nocturnes de dia, són 1.250, i les molt greus, és a dir, exercir sense llicència, que multa amb 2.500 €.
De vegades és difícil de detectar. D’una banda, segons recorda la Policia Local de Cambrils, hi ha els il · legals, que ofereixen el servei sense tenir autorització. Però per altra hi ha els al · legals, quan són vehicles de lloguer que incorporen conductor. En aquest punt hi ha un buit legal que dificulta la regulació.

SALUT I BON VIATGE.

Share