EL CATSALUT ANULA EL TRANSPORT DE PACIENTS EN TAXI PER FALTA DE DINERS EN ALGUNS POBLES DEL CAMP DE TARRAGONA

Alguns dels 50 professionals que fan aquest servei al Camp de Tarragona temen pel seu lloc de treball
Preocupació entre el sector dels taxistes dels pobles del Camp de Tarragona. El motiu és la decisió presa pel Servei Català de la Salut d’anular el servei de transport que ofereix aquest col.lectiu, com una mesura més de contenció en la despesa sanitària.
El gerent del CatSalut, i director dels Serveis Territorials de Salut de Tarragona, Josep Mercadé, va enviar el passat 26 de setembre una carta al director general de Sagessa, José Augusto García Navarro, en què ordenava que els metges no emetin cap autorització de transport en taxi, a partir de l’1 d’octubre.
El document, al qual ha tingut accés el Diari, especifica que «si el pacient, per raons clíniques, necessita ser traslladat i hi ha una impossibilitat física o altres causes mèdiques que li impedeixin o incapacitin per a la utilització del transport ordinari, s’haurà de fer la indicació de trasllat en ambulància ». Però en el cas de no existir aquesta impossibilitat física o causa mèdica, «els pacients s’han de desplaçar en transport ordinari o mitjans propis, no en taxi». Finalment, i si es dóna algun cas excepcional en què estigui indicat el taxi, serà el propi CatSalut el que valorarà el cas i, si cal, l’autoritzarà.

Incertesa
Els prop de 50 taxistes que es dediquen al Camp de Tarragona al transport de pacients es mostren molt preocupats davant la decisió del Servei Català de la Salut. En alguns casos, com els nou que hi ha a la comarca del Priorat, «aquest servei suposa un 90% de la nostra facturació, de manera que si el tema no s’arregla, haurem de deixar el nostre treball», es lamenta el taxista Josep Maria Micola , de Falset.
A altres, com Roman Figueres, de Mont-Brió del Camp, no els afecta tant des d’un punt de vista laboral, «ja que a mi em pot suposar un 20% de la facturació», però sí que destaca que «fem un servei social , perquè ajudes a molta gent, especialment gran ». En aquest sentit, Mario Diumenge, taxista de Riudoms, tem que molta gent es quedi tirada a partir d’ara ».

Transport garantit
Fonts del Servei Català de la Salut, van desmentir ahir a la tarda al Diari aquesta possibilitat, i van insistir que «si el pacient no pot utilitzar el transport propi o públic se li enviarà una ambulància». Aquestes mateixes fonts també van explicar els motius que han portat a prendre la decisió de prescindir dels taxistes per realitzar aquest servei, adduint que «s’ha pres aquesta mesura perquè la partida destinada a la mateixa s’ha esgotat». Després de recordar que entre el 2009 i el 2012 ja es va produir una retallada d’un 40% en el pressupost destinat a aquest servei, des de Salut també van assegurar que el 2012 tornarà a haver una partida destinada a aquest, encara que sense especificar si es rebaixarà o no. En els propers dies està prevista una reunió entre el Servei Català de la Salut i la Federació del Transport de la província de Tarragona, on estan associats la majoria dels taxistes afectats.

SALUT I BON VIATGE.

Share