COMUNICAT DE STOP PUJADES ALS TREBALLADORS DEL TRANSPORT

120214tmbR-583x389

Benvolguts companys/anyes,

L’acció reivindicativa i pacífica de la Plataforma Stop Pujades Transport sempre ha perseguit un transport públic de qualitat, a preus populars i al servei de les persones. La intenció de Stop Pujades mai no ha estat dirigida ni directament ni indirecta a atacar, culpar o responsabilitzar les treballadores de base del transport públic, ja que entenem que pateixen des de fa temps situacions laborals complicades. Són, també, víctimes, com les mateixes usuàries, dels abusos de les dirigents de les entitats i empreses gestores del transport públic. En aquest sentit, a Stop Pujades hem rebut nombroses mostres de suport de moltes d’aquestes treballadores envers la nostra causa, que també és seva. La unió entre treballadores i usuàries és clau en la defensa dels serveis públics, com s’ha posat de manifest amb la “marea blanca” per la sanitat madrilenya. Però aquest suport mai no s’ha oficialitzat ni tan sols en el moment que s’ha aconseguit la congelació de tarifes i la rebaixa d’alguns títols de transport, les quals, derivades de les mobilitzacions de Stop Pujades, poden fer guanyar noves usuàries per al transport públic.

Un dels abusos de les autoritats del transport públic consisteix precisament a enfrontar les protestes legítimes de les usuàries amb les treballadores, que des de fa bastant de temps han de fer, sobretot en l’àmbit del metro i acompanyades de vigilància privada (Prosegur, Securitas…), tasques de control massives i desproporcionades per “garantir” l’ordre i evitar el “temut” frau de la gent que no pot pagar el car preu del bitllet o que simplement no està d’acord a repagar el transport públic.

Sense entrar en detalls, creiem que hi ha moltes vies per obtenir més ingressos i generar menys pèrdues. Com hem dit, Stop Pujades no va en contra de la classe treballadora del transport públic, però sí que rebutja la criminalització de la mobilització popular com a via per aconseguir un transport públic veritablement social. En aquest context, en les darreres mobilitzacions de Stop Pujades hem detectat una actitud molt més hostil per part d’algunes treballadores (especialment, les vigilants d’empreses privades), fet que ha derivat en enfrontaments com mai no havíem vist abans en les nostres concentracions, que sempre han estat pacífiques. En concret, hem viscut episodis violents en les últimes convocatòries de les estacions de metro de Diagonal i Sagrera, que s’han traduït en violència directa a membres de Stop Pujades, falses acusacions per agressió i la injusta citació judicial de tres de les nostres companyes arran de l’acció de la Sagrera, en què van intervenir conjuntament la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Aquells moments van ser molt tensos, i per solucionar-los, va haver de ser Stop Pujades qui truqués el servei de mediació dels Mossos.

Entenem que alguns col·lectius i treballadores no comparteixin els objectius generals ni les formes de lluita de Stop Pujades, i lamentem que s’hagin sentit atacats. Però justament és en la discrepància quan s’ha d’apel·lar a la llibertat d’expressió i a la lluita pacífica en la defensa de les persones menys afavorides econòmicament. Stop Pujades és una plataforma oberta al debat. Totes aquelles persones que comparteixin l’objectiu de fer el transport públic accessible a tothom estan convidades a participar, discrepar o ajudar a definir el treball a seguir. La propera convocatòria serà el DIA 11 DE FEBRER, A LES 19 H, AL CENTRE DE LA PLAÇA DE CATALUNYA. Així mateix, i en un altre context, fem una crida a la participació en el 1R CONGRÉS EN DEFENSA DEL TRANSPORT PÚBLIC, que se celebrarà el proper 11 d’abril i que vol esdevenir altaveu de les inquietuds i propostes populars envers el transport públic per tal que aquest servei bàsic sigui realment públic, sostenible, accessible i, per tant, de més qualitat.

Salut,

Stop Pujades Transport

SALUT I BON VIATGE.