El fraudulent contracte va ser fet per una gestoria en la qual hi ha el titular de la llicència.

El treballador a més ha de pagar de la seva butxaca cada mes 80 euros, 40 per pagar l’emissora i 40 per pagar l’assegurança del cotxe.

Un treballador assalariat del taxi de Barcelona, treballa cada dia 12 hores amb un contracte de 4 hores, un frau a la seguretat social i un atemptat als drets dels treballadors. El treballador va ser contractat inicialment amb un contracte de 8 hores, després l’empresari va canviar el contracte per un de 4 hores, aquest frau va ser fet per una gestoria, El titular de la llicència li va dir al treballador que aquestes eren les condicions i que a més tenia de pagar 80 euros cada mes per pagar el radiotaxi i l’assegurança del cotxe, aquestes eren les condicions <si ho vols així bé i si no al carrer> aquesta va ser l’explicació que va tenir el treballador. El company assalariat amb poca experiecia va accepar aquestes humiliants condicions perquè necessitava la feina, portava molt de temps parat. Aquest cas és un altre exemple més de quina és la situació d’abandonament explotació i precarietat en què es troben els treballadors assalariats del taxi de Barcelona, la esclavitud no ha estat abolida l’han posat en nòmina.

SALUT I BON VIATGE.

Por Seccio Ram

Estimados compañer@s:No somos ajenos a los problemas del taxi, desde hace unos años varios compañeros taxistas de manera desinteresada y voluntaria, al margen de cualquier organización del taxi existente hemos estado implicándonos en todas las reivindicaciones y movilizaciones en favor del trabajo del taxista autónomo , al tiempo hemos denunciado la explotación a la que está sometid@ el/la trabajador/a asalariado/a por parte de las empresas jurídicas y físicas del taxi. También hemos denunciado la connivencia de algunos grupos de presión con la administración dado sus intereses partidistas privados y económicamente lucrativos. Siempre desde nuestro espíritu libertario y de autogestión hemos querido la implicación de l@s compañer@s desde la participación activa a través de asambleas abiertas. Al querer encontrar de manera conjunta soluciones en la resolución de conflictos en los que nosotr@s éramos los afectados, no hemos querido delegar dejándolo en manos ajenas de representantes sindicales, y al contrario a través de la acción directa sin intermediarios hemos tratado con la administración los diferentes temas (Parada de taxi en la Estación de Barcelona-Sants, contingentación de las licencias a doble turno, convocatoria vinculante para que el taxista decida medidas reguladoras temporales, reglamento de emisoras, recurso de multas a la Guardia Urbana, etc….) La CNT-AIT siempre estuvo presente en el taxi