INFORME SOBRE LA REUNIÓ AMB L’ IMT I L’AJUNTAMENT DE BARCELONA PER TRACTAR EL RESTABLIMENT DE LA PARADA DE TAXI A L’ESTACIÓ DE BARCELONA-SANTS (SORTIDA PL. PAÏSOS CATALANS)

El passat 13 de juliol vam assistir a una reunió a la seu de l’Institut Metropolità del Taxi (IMT) junt amb d’altres organitzacions del Taxi (UTAM, STAC, TAXI COMPANYS, GUT, FCT, I ASSEMBLEA DE TAXISTES DE SANTS), on també hi era representat l’Ajuntament de Barcelona a través d’un tècnic  de l’Àrea d’infraestructures i un altre tècnic de la Direcció de Mobilitat.
El llarg debat es va centrar entorn del restabliment de  la parada de taxi a l’Estació de Barcelona-Sants (sortida pl. Països Catalans), el qual demanen ja fa cinc anys, quan la van anul.lar coincidint amb l’arribada de l’Ave.
Després del compromís amb nosaltres de l’IMT i l’Ajuntament de Barcelona,  el 14 de novembre de 2011, per intercedir amb Adif-RENFE (titular del sòl de l’espai) i fracassada l’ultima reunió entre aquests, la solució que ens van presentar l’altre dia va ser només insistir en un reforçament de la senyalització interna per reconduir els usuaris/es de taxi vers la pl. Joan Peirò (actual i única parada de taxi), i alhora establir un servei de vigilància permanent de 10 a 24 hores perquè no es pugui encotxar a la pl. Països Catalans, i que estarà format durant el dia per un inspector de l’IMT, i per un agent de la Guàrdia Urbana de les 21 h. fins el tancament de l’Estació a les 24’00 h. (caps de setmana solament Guàrdia Urbana)
Després d’atendre les propostes inmobilistes de l’Ajuntament i l’IMT, i no entendre el perquè Adif-Renfe no dona el vist i plau per poder restablir una parada de taxi que havia estat sempre a la sortida natural que mira cap el centre de la ciutat, vam exposar la proposta feta fa tres anys i que l’Ajuntament l’havia fet pròpia, d’obrir un corredor pels taxis reobrint una part del Pg. Sant Antoni, que donaria sortida directa al carrer Tarragona i que situaria la parada on era abans, però alimentada per la zona d’espera de la pl. Joan Peirò. Aquesta mesura de mínima intervenció, estalviaria els actuals conflictes amb aquests taxistes furtius que s’han establert com una màfia, que seleccionen clients i cobren de manera abusiva. També implicaria la millora del servei de taxi i ens estalviaríem la volta dels taxis ocupats al voltant de l’Estació, fet que comporta cada tarda el col·lapse del trànsit.
Hem de dir que l’Ajuntament es va afanyar per cedir l’espai del Pg. Sant Antoni per fer un passeig pels veïns, del que ens alegrem, però no van tenir en compte la nostra reivindicació de compartir un espai de manera segregat per on poder passar els taxis.
Després d’un tira i afluixa que va durar 4 hores, vam aconseguir el compromís en ferm i la paraula donada per l’Ajuntament a través del Sr. Manel Valdés (Àrea d’Infraestructures), i pel Gerent de l’IMT, el Sr. Eduard Ràmia, de que sí fracassades les mesures aplicades, farien seves les nostres peticions a partir del 3 de setembre, data que ens tornarem a veure en una nova reunió acordada per totes les parts.
Volem informar també que també hem aconseguit el compromís per l’Ajuntament (Mobilitat) de disposar una parada de taxi a l’Hotel Torre Catalunya, previ estudi tècnic. També ens vam queixar que les propostes fetes no solucionaven tampoc que ens mulléssim quan plou a l’actual parada de la pl. Joan Peirò, a lo que es van comprometre a instar a Adif-RENFE la petició de cobriment total de la parada. Vam instar la senyalització del Pg. Sant Antoni (hotel AC) perquè no ens multi la Guàrdia Urbana durant l’espera aturats abans d’entrar al recinte de l’Estació. 
Volem deixar clar que no ens satisfà l’actitud immobilista mantinguda per l’Ajuntament i que les mesures exposades no van a l’arrel del problema,  que es veuran abocades al fracàs donada la situació de crisi i conflicte diari i que no té cap ni peus disposar d’un servei d’inspecció tot el dia quan hi han alternatives com la contractació de personal de gestió de taxi per atendre la demanda en aquest punt. Les previsions de la provisionalitat tal com està tot ara donada la situació econòmica, es de molts anys i creiem que no podem mantenir el perjudici cap els taxistes així com la degradació del servei.
Per tant,  veient els resultats, mantenim la convocatòria pel proper dimarts 17 de juliol a les   18’00 h. on tot el col·lectiu del Taxi i les seves organitzacions anirem massivament per fer entendre a Adif-RENFE (Ministerio de Fomento) que aquesta no és la manera de solucionar els problemes anteposant una actitud que no és de rebut pels usuaris i taxistes i per tota la ciutadania de Barcelona en general que ja estem farts del desgavell i despropòsit de l’Estació de Barcelona –Sants.

Salut i llIbertat als companys/es taxistes

CNT-AIT (Sindicat del Taxi)