EL TAXI TORNA A COMENÇAR

La pressió del sector aconsegueix que els torns s’anul · lin una setmana després d’aplicar.

L’Administració admet que l’única solució definitiva és la retirada de llicències.

CARLOS MÁRQUEZ DANIEL (BARCELONA)

El taxi és probablement el sector més ingovernable de Barcelona. Els empara el mateix paraigua legal i les mateixes normes, però els propietaris de les 10.480 llicències actives miren, com és lògic, pel seu propi interès, per la seva pròpia petita empresa. A partir del 2003, quan es va aprovar la llei del taxi, el gremi es va allotjar en un tediós guaret, alimentat per uns gestors socialistes que es recolzaven en les viscerals discrepàncies internes per no tocar res. CiU ha pagat ara una doble innocentada: la d’agafar el comandament quan la facturació està per terra i la d’intentar, encara que soni irònic, buscar el màxim consens possible. Els torns, acceptats en referèndum, modificats després i aprovats per les organitzacions que representen el col · lectiu, han donat una bona lliçó a l’Institut Metropolità del Taxi (IMT): no li ha quedat una altra que anul · lar a la setmana de posar-los en pràctica. Han après que el problema va molt més enllà de l’oferta i la demanda, de la crisi o les propostes, el conflicte és de comandament. I de buscar una sortida que realment doni resposta a l’excedent de taxis.
 Uns 400 taxistes es van concentrar ahir davant de la seu de l’IMT, per exhibir el seu rebuig a una mesura les bones intencions han derivat en una deficient aplicació. El boicot a l’aeroport, tolerat tant per AENA com per Mossos, va precipitar aquesta trobada amb els sindicats. El torn T-3, de 07:00-19:00, s’havia convertit de llarg en el més sol · licitat, fins al punt de abarrotar les hores puntes de feina. Així les coses, tots els líders van demanar cancel · lar el pla i van acordar que a partir de les sis de la tarda els xofers podrien treure els adhesius amb l’opció horària. Eduard Ràmia, gerent de l’institut, va precisar que només el consell d’administració de l’IMT podia prendre aquesta decisió, encara que va admetre que era qüestió d’hores aconseguir les firmes per enterrar els torns.
 Mentre dalt es discutia, els ànims al carrer s’anaven encenent. Com ja és habitual, va arribar un moment en què es va decidir tallar la Ronda Litoral. I com de costum, van ser els taxistes que a aquella hora passaven per aquí els més perjudicats. A un, titllat de «esquirol» tot i que no hi havia convocatòria alguna de vaga, li van trencar el mòdul, l’aparell del sostre que marca la tarifa. Li costarà reparar ni més ni menys de 500 euros. Als 15 minuts van arribar diverses furgonetes dels Mossos i van posar ordre, el que van trobar a faltar els viatgers que van arribar a l’aeroport del Prat el dilluns i el dimarts.


RETIRAR LLICÈNCIES
/ Morts els torns, el taxi haurà de tornar a començar. Com va avançar aquest diari la setmana passada, l’única solució definitiva, que no sigui un pedaç, és la retirada de llicències. Ràmia comparteix l’opinió, però sap que es va intentar fa 14 anys i va acabar malament, amb un recurs que va obligar a aturar la retirada de 1.215 taxis. Per això s’estudia canviar la llei metropolitana i evitar així serrells legals. El problema és que cada llicència es cancel · la per uns 100.000 euros. I que són els taxistes els que hauran treure la cartera. Estan disposats? / El Periodico de Catalunya

SALUT I BON VIATGE.