ELS TAXISTES DE BARCELONA, CONTRA UBER

La Generalitat obre expedient administratiu a l’aplicació de transport privat , encara que a penes funciona

BARCELONA . EL PAIS . DANI CORDERO . – Hauria de ser senzill . Només cal descarregar-se l’aplicació al mòbil , registrar – amb la targeta de crèdit i la ubicació – i sol · licitar un cotxe per portar-te a la teva destinació . Així funciona Uber a les cent ciutats del món on opera , però el seu desembarcament a Barcelona no està sent tan simple . I no és que el gremi dels taxistes s’ho estigui fent impossible ( que sí) o que l’expedient administratiu de la Generalitat ho hagi impedit , és que l’aplicatiu està en fase beta a la ciutat i no tothom pot demanar un cotxe . ” Fins d’aquí a unes setmanes no funcionarà amb normalitat” , admet per telèfon Manel Pujol , un dels coordinadors de la companyia a Espanya . Sigui perquè tenen encara pocs conductors – col · laboradors- no concreten aquesta xifra ni altres – o pocs clients , l’aplicació de moment només funciona per a aquells que l’havien utilitzat abans fora d’Espanya . Per a la resta , serà impossible aconseguir un cotxe i beneficiar dels seus avantatjoses tarifes . Per exemple , circular per Barcelona durant gairebé 22 minuts i cobrir una distància de 4,8 quilòmetres costa 11 euros . Sigui l’hora que sigui , sense recàrrecs per carregar maletes o per anar a l’aeroport i en un vehicle impol · lut . Un altre avantatge , la tarifa comença a córrer , no quan es demana el cotxe , sinó quan el viatger es puja .

Aquestes són algunes de les raons per les que des que van anunciar el seu desembarcament a Barcelona , a principis d’abril , els taxistes han iniciat una campanya en contra seva, advertint que no tenen llicència per a prestar un servei de transport públic . El Govern català va prendre nota i va començar a tramitar un expedient informatiu . ” Tenim clar que no compleixen perquè les llicències administratives s’han de donar per convocatòria oficial i no hi ha hagut , i aquí no hi ha esquerda legal : o estàs dins o està fora ” , explica Pere Padrosa , director general de Transports de la Generalitat . Però una cosa és el transport públic i una altra el transport entre particulars . ” Uber està disposada a parlar” , explica la portaveu de la companyia a Espanya , “però nosaltres no som una empresa de transport públic , només posem en contacte a particulars amb particulars” .  Uber tampoc és un servei de transport compartit . El conductor fa el recorregut que el sol · licitant vulgui i es paga amb una tarifa fixada unilateralment per Uber que, per buscar xofers amb vehicle propi , es queda una comissió d’entorn del 20% .
Juan De Antonio , conseller delegat de Cabify , una aplicació que ofereix vehicles amb conductor però , en aquest cas amb llicència, creu que la fórmula de Uber perjudica al seu model , més discret i amb la complexitat de complir amb l’estricta legislació en matèria de transports , que obliga a tenir llicència de taxi o una llicència de lloguer de vehicle amb conductor . D’Antonio lamenta l’escassa liberalització del sector , però també critica el model Uber i la seva política propagandística basada en la polèmica allà on arriba . Jordi , un dels conductors que s’han apuntat per rebre encàrrecs de Uber , explica que es va sumar al projecte en veure una notícia en premsa denunciant la polèmica . Jordi condueix un Citroën Berlingo impol · lut , parla idiomes i assegura que li agrada conduir. Té feina i això de Uber l’ho pren com a complement d’unes hores . Va començar divendres passat , sense haver assistit a cap curs , només després d’ omplir un formulari en línia (als Estats Units han de superar tres proves : la municipal , la federal i l’estatal ) .
 El primer client de Jordi va ser un milanès que utilitza assíduament Uber allà per on va . El viatger li va comentar al conductor ocasional que hi havia pocs cotxes Uber disponibles a Barcelona , segons li marcava l’aplicació al mapa de la ciutat . Joan , un altre conductor , als comandaments d’un BMW , confirma que els turistes de la ciutat són els seus clients habituals . De moment , Uber és només una excentricitat a la ciutat espanyola , però a Brussel · les , gràcies al mal servei del taxi , s’ha obert un forat en només dos mesos d’implantació , provocant que es legisli en contra . Una cosa similar ha passat a París , on diversos taxistes van agredir conductors anònims que es portaven clients amb l’aplicació Uber , i en moltes ciutats dels 35 països on funciona . Amb polèmiques i alegalidades , la veritat és que Uber té èxit entre els consumidors . Funciona en un centenar de ciutats de 35 països . No té en plantilla xofers ni automòbils de propietat . El seu és una aplicació , però que val uns 2.700 milions d’euros , gairebé la meitat que el gegant de cotxes de lloguer Hertz . Però la reacció contra aquesta aplicació no és només cosa del gremialisme dels taxistes europeus . Al seu país d’ fundació , ha anat aixecant polèmiques , de Washington a San Francisco , però sempre ha pogut esquivar la legislació gràcies que una cosa és el transport públic o el lloguer de vehicles i una altra un transport entre particulars . Un contenciós similar al que Airbnb té amb els hotelers en general , i els hotelers novaiorquesos en particular. Les lleis d’aquest món no es van escriure per a l’activitat digital .

SALUT I BON VIATGE.