Arxiu diari: 11/09/2021

TORNEN LES CLASES D´ESPERANTO A L´ATENEU LLIBERTARI DE GRACIA

Tornen les classes d’esperanto a l’ateneu llibertari de gràcia, a partir del 16 de setembre tots els dijous a les 18.30 hores en l’ateneu llibertari de gràcia situat al carrer Alzina 5.

El 26 de juliol de 1887, una editorial de Varsòvia publicava el llibre per mitjà del qual un jove metge, el Dr. Lázaro Zamenhof, que signava sota el nom «Doktoro Esperanto» («el que té esperança»), proposava un nou idioma, que pogués servir com a mitjà de comunicació entre persones de diferents nacionalitats, de manera neutral i efectiva.

Que aquesta proposta venia a complir un somni el demostra el que aquest «primer llibre» (com és conegut generalment) va tenir una difusió molt ràpida en altres països, que aviat van aparèixer versions en diferents llengües, i que nombroses persones de tot el món van començar a aprendre una llengua que va ser aviat coneguda amb el nom del pseudònim que el seu iniciador havia triat, l’esperanto.

També va arribar al poc a Espanya, on aviat es va crear un cercle de partidaris entusiastes, es van començar a publicar llibres sobre l’idioma i es van crear els primers grups de parlants.

En l’actualitat l’esperanto està difós per tot el món, i compta amb una àmplia comunitat de parlants, que continuen considerant que, pel seu caràcter neutral, pel seu respecte a les cultures pròpies de cada persona, i per la seva gran facilitat, és la millor solució per a posar en contacte a parlants de diferents idiomes nacionals. Tot això sense que cap d’ells se senti discriminat i mantenint alhora el nivell de sofisticació que qualsevol acte de comunicació requereix.

Àmpliament usat en internet i en el turisme, l’esperanto també posseeix una important literatura pròpia. El seu ús s’estén al teatre, el cinema i la música. Diverses emissores del Brasil, la Xina, Cuba i fins al Vaticà emeten regularment continguts en esperanto i molts d’aquests programes són accessibles a través de la xarxa.

La llengua s’usa diàriament a tot el món, amb principals àrees en expansió a Àsia i Àfrica. L’Associació Universal d’Esperanto té relacions consultives amb les Nacions Unides i el Consell d’Europa.

Després d’un període de només 125 anys, l’esperanto es troba entre els idiomes més difosos, de les aproximadament 6000 llengües conegudes en tot el planeta. La Wikipedia en Esperanto ocupa el número 27 quant a nombre d’articles i és possible usar-ho com a idioma predefinit en Google, Skype, Firefox, Ubuntu i Facebook, entre molts altres llocs i aplicacions.

Entre els parlants d’Esperanto es troben les campiones mundials d’escacs, les germanes Polgár, el premi Nobel Reinhard Selten, l’ambaixador alemany a Rússia Ulrich Brandenburg o el financer George Soros, alguns dels quals són fins i tot parlants natius, ja que ho van aprendre en la infància com a idioma familiar.

L’Esperanto es fa cada vegada més popular. El major portal d’aprenentatge en la xarxa http://www.lernu.net/ rep 125.000 visites diàries i la Wikipedia en Esperanto aconsegueix les 400.000 visites. Tots els dies milers de persones empren l’esperanto en Internet per a relacionar-se amb amics i col·legues de tot el món emprant un mitjà de comunicació neutral i igualitari.

Si desitgen conèixer més sobre l’esperanto:

https://www.esperanto.cat/?lang=ca

Associació Catalana d'Esperanto

SALUT I BON VIATGE

Share