MÉS HORES AL TAXI PER COMBATRE LA CRISI

“Fa 19 any que treballo com a taxista i mai havia patit una crisi com aquesta”. Així resum la seva situació laboral José María Sánchez, taxista de Barcelona, que per evitar patir una forta baixada d’ingressos només ha trobat una solució: fer més hores.
“Tots els taxistes estem fent el mateix”, explica, ja que “l’única manera de seguir facturant el mateix que abans de la crisi és fer moltes més hores. Ara les jornades tenen fins a 14 hores; si no ho fes, cobraria quasi un 50% menys del que cobrava fa tres anys”.
Els autònoms són un dels sectors de la població més tocats per la crisi. Segons dades de març de la federació de treballadors per compte propi ATA, vuit de cada deu autònoms han notat la baixada del volum del seu negoci, i la mateixa proporció asseguren que han tingut problemes per obtenir finançament.
Als taxistes no ens surt gens a compte agafar la baixa per malaltia perquè hem de seguir pagant la quota mensual i amb la misèria que ens donen de baixa no arribaríem a finals de mes”, es queixa Sánchez. Per això, explica, molts companys opten per fer trampes i posar algú a treballar al seu lloc, sense els permisos corresponents, quan tenen un problema de salut greu. Si no, assegura que van a treballar quan sigui. “Fins i tot doblegat de febre he anat amb taxi”, resumeix. Marc Manubens hi està d’acord. “Els autònoms no ens podem posar malalts”, diu. “Jo he anat a treballar amb febre, amb angines i trobant-me fatal. No puc córrer el risc de perdre un client”.

“Els més castigats”

Francisco de Palacio, director de relacions institucionals de l’ATA, destaca que “aquesta és la primera crisi econòmica en què els autònoms són els més castigats”. Segons ell, s’ha donat una “conjunció fatal d’elements” que ha produït aquesta situació. I els explica: “Hi ha una falta de liquiditat que castiga molt els autònoms, que s’ha sumat a la morositat, tant de les empreses privades com de l’administració, i a la baixada normal de negoci per la crisi. Això ha provocat una situació molt difícil d’aguantar”. De Palacio apunta que les vies de solució són diverses. En primer lloc, reclama “més confiança perquè els consumidors tornin a consumir”. També demana que es reactivi el crèdit i que les administracions públiques apliquin la llei i paguin els seus deutes. Finalment, exigeix “revisar la fiscalitat dels autònoms perquè ara paguen el mateix que el 2004, però la seva activitat ha caigut un 30%”.

Aquestes són les solucions per sortir de la crisi, una crisi creada pel sistema capitalista, es busquen solucions per sortir de la crisi i quan sortim de la crisi d’aquí a uns quants anys més tornarà a passar el mateix, i perquè no buscar solucions per sortir del capitalisme? , perquè no buscar alternatives al capitalisme i al neoliberalisme?

SALUT I BON VIATGE.

Share