XAVIER TRIAS DEFENSA QUE LES MOTOS PUGUIN CIRCULAR PEL CARRIL BUS-TAXI

Propostes de CiU per regular la circulació dels motoristes.

El PSC diu ara que donarà suport al projecte de Trias si l’estudi encarregat al RACC avala la idea.

Defensors del transport públic sostenen que els vials són massa estrets i perillosos.
Xavier Trias fa 10 anys defensant que les motos puguin circular pel carril bus-taxi. CiU incloïa la mesura en el programa electoral que li va fer guanyar l’alcaldia el 22 de maig, però ara, ja més en fred, amb el compromís de decidir de veritat i no només d’opinar des de l’oposició, l’alcalde es troba amb que la proposta requereix matisos que amansa als enemics de la cosa. Els defensors del transport públic, per exemple, ho consideren perillós, contraproduent i poc apropiat per les característiques de la ciutat. «En alguns carrils fins i tot sobra el taxi», afirmen. Els nacionalistes compten amb el suport del PP, aval suficient per modificar l’ordenança, i la inesperada mà estesa del PSC, que ha passat del no rotund-aquí estan els seus 32 anys de govern en els que mai l’hi va plantejar-a un sorprenent « ja veurem »pendent d’un estudi del RACC que avali o tombi el pla.
Un motorista circula pel carril bus-taxi de la Diagonal, el dia 22. RICARD CUGAT Dues motos van pel vial destinat al transport públic a la Gran Via a l’altura de la plaça de Cerdà, ahir. JOAN CORTADELLAS Més informaciónLas motos i el carril busTags: Barcelona
El debat parteix d’una premissa important: les motos, encara que no estigui permès, ja fan servir el vial destinat als autobusos i els taxis. Ho fan al marge de la llei, però la sensació entre els motoristes és de certa màniga ampla per part de la Guàrdia Urbana. És així? Sí i no. Entre l’1 de gener i el 15 de setembre, la policia local va imposar 1981 multes per circular per aquest corredor protegit, 192 més que en tot l’any anterior. Poden semblar moltes, són gairebé vuit al dia, però atureu-vos davant qualsevol d’aquests carrils i dediquin només cinc minuts a comptar quantes motos el fan servir. Són moltes, gairebé totes, de fet.


NI ASSEGURANÇA NI ÀGIL
Ricard Riol, president de l’associació Promoció del Transport Públic, adverteix «serioses contradiccions» en el projecte. En primer lloc, l’objectiu. Si es tracta de dotar de més seguretat al motorista, no entén com se li fa bregar amb els hercúleos vehicles de TMB. Després hi ha la raquítica velocitat comercial del bus, que no supera els 12 quilòmetres per hora «i no sembla que hagi de guanyar agilitat afegint elements» als seus dominis. Apunta també, però els problemes derivats del «deficient disseny» d’aquests vials, el 64% dels quals, segons un estudi de TMB del 2008, no arriben a la amplada recomanada de 3,20 metres.
A l’altre extrem ideològic se situa José Tadeo, representant a Catalunya de l’associació Mútua Motera. Sosté que el carril bus-taxi és «més segur perquè té molt menys trànsit que la resta», i assegura que l’afectació sobre el transport públic serà «mínima ja que l’agilitat amb què es mou la moto permet que no destorbi». Tadeo admet que la qüestió «requereix d’una anàlisi en profunditat», actuar «de manera ordenada» i estudiar «bé els pros i els contres».

«PERMISSIVITAT SENSE LEGISLAR»
D’això sembla que s’encarregarà el RACC, decisió que no agrada als defensors del transport públic, que temen que l’automòbil club barra a favor de les dues rodes. Si es fes un ull a l’hemeroteca, la postura d’aquest prestigiós organisme ha estat d’una neutralitat impoluta. El seu veterà president, Sebastià Salvadó, assegurava a aquest diari el juliol del 2010 que utilitzar el carril bus «dóna seguretat al pilot i llibertat als cotxes», i defensava que el millor context és «no legislar» i mantenir «la situació actual de permissivitat ». En el mateix sentit es pronunciava el juliol passat Lluís Puerto, responsable de seguretat viària del RACC, amb la idea de preservar la situació de «certa ulls grossos» i de «acord tàcit que permet a les motos utilitzar aquests vials malgrat el veto de l’ordenança ».
En tota aquesta disjuntiva, sorprèn en gran manera la nova postura del PSC. La raó no és altra que el canvi de regidor encarregat dels temes de Mobilitat. La cartera està ara en mans de David Escudé, motorista habitual, que substitueix a Francesc Narváez, històric regidor del ram que sempre es va negar a estudiar la mesura per les mateixes raons que addueix Riol. «Oposar-nos a una cosa que fa tothom és complicat. L’ús és molt intensiu, és millor regular-lo. La nostra postura és quedar-nos a l’espera de l’informe i treballar amb tots els implicats per arribar a un consens ».
Amb la mà estesa del PSC, el plàcet del PP i la predisposició de CiU, tot fa pensar que Barcelona, ​​com ja fa Madrid, encara que amb moltes menys motos, tindrà aviat carril bus-taxi-moto.

SALUT I BON VIATGE.

Share