DIVERSOS INFORMES MOSTREN ELS PERRILS DE QUE LES MOTOS OCUPEN EL CARRIL BUS-TAXI

Debat sobre les dues rodes a Barcelona.

Gomà censura que la decisió final quedi en mans del RACC, el «lobby de la mobilitat privada».

TMB, la Guàrdia Urbana i el mateix ajuntament van alertar el 2008 dels riscos de la mesura.
El debat sobre la regulació de l’ús del carril bus-taxi per part de les motos deixa entreveure que la ideologia transcendeix a l’opinió dels experts. Segons ha pogut saber aquest diari, tres informes diferents desaconsellaven fa tres anys obrir el corredor del transport públic als motoristes. I no era un no dubitatiu, un no de ja veurem o provem-ho a veure què passa. Era un seriós avís sobre el «perill» que correrien els pilots i el «empitjorament generalitzat del servei de bus».
Els estudis es van realitzar arran d’una proposició normativa del PP per modificar l’ordenança de circulació de vianants i vehicles. El president del grup conservador, Alberto Fernández Díaz, és el regidor que més ha brandat la bandera motorista a favor de la proposta, i ara, amb CiU al comandament local i el RACC elaborant l’informe final sobre l’assumpte, resulta instructiu comprovar com la Guàrdia Urbana, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i el propi departament de Mobilitat de l’ajuntament es postulaven categòricament en contra de la iniciativa.

NOUS ACCIDENTS
El diagnòstic de la policia local és especialment inquietant. «Autoritzar la circulació de vehicles de dues rodes pels carrils reservats a l’autobús no només provocarà un increment dels accidents que ja es produeixen, sinó que apareixeran noves classes de sinistres que fins ara tenien poca significació o cap a l’accidentalitat. Com un dels vehicles serà una moto i l’altre un bus, també augmentarà la lesivitat, és a dir, la gravetat de les lesions de les víctimes: els motoristes ».
Entre les noves situacions de perill que aporta l’informe de la Urbana destaquen els atropellaments d’usuaris del transport públic, els avançaments improcedents o les caigudes a l’interior del cotxe de TMB pels frenades brusques. La conclusió deixa escàs marge a la interpretació: «No és recomanable adoptar aquesta mesura ja que s’incrementaria l’accidentalitat urbana i en concret la dels vehicles motoritzats de dues rodes. Pel que fa a la fluïdesa, només s’aconseguiria a les motos, ja que la resta dels usuaris i en especial el transport públic es ressentiria ».
El dictamen de TMB, a més de recordar que només el 36% dels carrils té l’ample mínim recomanat de 3,20 metres, també és cristal quan suggereix un «empitjorament generalitzat de la prestació del servei de bus des de totes les perspectives considerades». Addueix raons com la necessitat d’augmentar la velocitat comercial de la flota o la impossibilitat d’establir «ones de semàfor verd en determinades vies» si les motos corren per la seva passadís.
L’últim informe el signa el propi departament de Mobilitat, els mateixos tècnics que avui semblen secundar una de les promeses electorals de CiU. Coincideix en el fons i la forma amb el veredicte de la Urbana i aporta una reflexió que fins ara també ha compartit el RACC: una cosa és tolerar l’ús esporàdic del carril bus a les motos-s’imposen només set multes al dia per aquesta infracció-i una altra diferent és permetre el seu ús habitual amb les conseqüències negatives que comportaria.
Ricard Gomà, líder del grup municipal d’ICV-EUiA, lamenta que l’alcalde Xavier Trias «vulgui trencar amb el model de mobilitat sostenible aconseguit en els últims anys», i es pregunta si el RACC, – «una entitat privada amb ànim de lucre i l’expressió col.lectiva del lobby de la mobilitat privada »- és l’organisme més adequat per prendre la decisió definitiva.

SALUT I BON VIATGE.
Share