BIBLIOTECA COOPERATIVA OBRERA LA FRATERNITAT

“Si us plau portim a la Cooperativa Obrera la fraternitat el més ràpid que pugui això em va dir la senyora només muntar al taxi Això és al carrer Compte de Santa Clara número 27 a la barcelonetavaig contestar Si senyor está clar que ja ha estat allà

Sens dubte la senyora no s’equivocava, ja coneixia aquesta biblioteca històrica al popular barri de la Barceloneta. Aquesta Biblioteca cooperativa obrera de la Fraternitat és una de les més antigues de la ciutat de Barcelona i amb una gran història …..

La maçoneria moderna o especulativa també es pot reconèixer en uns quants racons de barcelona. A vegades, els signes que es poden trober en alguns edificis tenen un indubtable origen en la societat secreta, bé perquè el responsable de la seva col.locació ha estat un maçó i ha volgut així deixar-hi constància per a qui ho sabés interpretar o perquè en algun moment hi ha hagut alguna activitat maçònica. Però s´ha d´admetre que en algunes ocasions pot ser fruit de la casualitat que s´optés per un element decoratiu que tingui significat maçònic sense que el seu autor o responsable en fos conscient.

El maig del 2001 la Barceloneta inaugurava una biblioteca a l´antiga seu de la cooperativa obrera La Fraternitat, un edifici modernista obra de l´arquitecte Francesc Guàrdia Vial, deixeble de LLuís Domènech i Montaner. La cooperativa va ser fundada el desembre de 1879. Originàriament estava situada al carrer dels Pescadors, però amb els anys va caldre construir una nova seu, la qual es va aixecar el 1918 on avui està la biblioteca.

Tot i que en el cas de la fraternitat no existeix constància que les coses haguessin anat així, moltes de les cooperatives constituïdes al final del segle XIX tenien una estreta relació amb les lògies maçòniques. La idea del cooperativisme encaixava perfectament dins dels principis maçònics. El mateix nom de fraternitat remet a un dels pilars en què es sosté la institució junt amb els de llibertat i igualtat , coincidents d´altre banda amb els de la Revolució Francesa.

Hi hagués o no relació entre la cooperativa La Fraternitat i alguna de les lògies que operaven en aquell temps a Barcelona, la veritat és que a la façana que dóna al carrer Sant Carles hi ha un evident símbol maçònic, concretament al grup escultòric que l´adorna. En mig de dues figures femenines es pot veure clarament dues mans entrellaçades dins d´un triangle.

Tot i que fa remetre al.legòricament a la idea de fraternitat, la manera com les dues mans es troben l´una amb l´altre coincideix amb la salutació maçònica en el primer grau d´aprenent, es a dir, el polze de la ma dreta prem l´artell corresponent al dit índex de l´altra mà. Aquesta salutació, juntament amb altres signes i paraules secretes, es transmet al maço en la seva iniciació. És la manera com aquest nou membre es podrà fer reconèixer arreu. Cada grau té una salutació pròpia.

Cal dir que en el projecte original de Guàrdia hi havia dos lleons en lloc de les figures femenines, i que en els anys del franquisme el triangle i les mans estaven tapats amb morter. Aquest fet avalaria l´origen maçònic de l´escultura, perquè esborrar qualsevol referència a la societat secreta d´edificis i monuments va ser una tasca preferent de les autoritats franquistes en el marc de la repressió que va exercir contra la institució.

 FONTS CONSULTADES: Passejades per la Barcelona maçònica de Xavi Casinos

ENLLAÇOS:
http://w3.bcn.cat/fitxers/biblioteques/barceloneta/lafraternitatcataloct08.658.pdf

SALUT I BON VIATGE


Ver mapa más grande

Share